1. Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde. Het spitst zich toe op het corrigeren van een onregelmatige tandstand en afwijkende positie van de kaken. Dit bij zowel opgroeiende kinderen als bij volwassenen. Het resultaat? Een natuurlijk stralende glimlach.

2. Waarom een beugel?

De correctie kan zowel esthetisch als functioneel noodzakelijk zijn. Tanden die sterk over elkaar staan zijn moeilijker om te poetsen. Zo blijft er makkelijker tandplak achter, dat ervoor zorgt dat je sneller gaatjes en tandvleesontstekingen ontwikkelt. Soms groeien de kaken in de verkeerde richting waardoor de tandbogen niet op elkaar passen en kauwen moeilijker is. De tanden worden dan in een rechte lijn gezet en ook harmonieus gepositioneerd in verhouding tot de lippen.

3. Wanneer een beugel?

Een correctie van de tandstand kan op elke leeftijd uitgevoerd worden. Bij kinderen kan er tijdens de groei ook gewerkt worden aan de richting van de kaakgroei.

Meestal start een behandeling wanneer alle melktanden gewisseld zijn. Soms grijpen we vroeger in, zodat alle tanden vlot kunnen doorbreken. Dit is een interceptieve behandeling.

Ongeacht de wisseling van de tanden, is het aangeraden om kinderen een eerste keer te zien rond de leeftijd van 8 jaar.

Een behandelplan voor volwassenen wijkt soms af. Dit kan omdat niet alle tanden meer aanwezig zijn, omdat er al een historiek is van paradontale problemen, of omdat de kaak niet meer zal groeien.

4. Hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling met een beugel duurt gemiddeld 2 jaar, afhankelijk van de beginsituatie en de medewerking van de patiƫnt. Een behandeling bij volwassenen is soms korter dan bij kinderen.

5. Hoeveel kost een behandeling?

Wanneer de tanden volledig op hun plaats staan en het resultaat mooi is, worden de blokjes verwijderd. We polijsten de tanden en werken alles netjes af. Deze behandeling gebeurt tijdens de schooluren en duurt ongeveer een uur.

maak een afspraak

02/460 82 00

(maandag t.e.m. donderdag - 9u tot 17u30)

Voor andere vragen

orthodontie.asse@skynet.be

In het weekend en tijdens de feestdagen is er een algemene wachtdienst voor orthodontie bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur op het gratis nummer

070/22 20 88